Orpington Walnuts Centre Improvements

Bromley Council in partnership with the GLA (Greater London Authority) have invested in a programme of public realm improvements to The Walnuts Centre Public Realm.

The funding for this work was made available through the council's New homes Bonus top slice and a successful bid to the GLA High Street Fund.

Through a competitive tender exercise, the consultants East Architecture Landscape were employed to develop the concept design envisaged for the public realm. Their appointment culminated in the stage 1 design report and the stage 2 design report which outlined the priorities and design intent for the public realm respectively. The detail design to implementation stage was carried out by the council's term contractors FM Conway.

Programme of work 

The improvement work began in Summer 2016  -  Spring 2019. 

The scheme focused on place making as its main objective, due to the Walnuts Shopping Centre being a pedestrian site which was previously heavily used for car parking, had inconsistent paving and a couple of façades needing enhancements. Improvements were made on paving, street furniture, lighting, landscaping, library signage leisure centre’s fire escape and a bespoke mural to brighten a blank façade.